Băile Felix

Info: Harta detailată Băile Felix –    Pagina Web Felix Spa


Băile Felix este cea mai mare staţiune cu funcţionare permanentă din România. Se află doar la 8 km de Oradea. Temperatura apelor termale este între 20-49 grade Celsius. Datorită conţinutului ridicat de săruri minerale, medicii internişti recomandă pacienţilor tratamentele sau curele cu ape din băi. Prin reţeaua de hoteluri, Băile Felix oferă 7000 de locuri de cazare, precum şi bazine de înot, ştranduri în aer liber sau acoperite şi aer curat. Datorită climei blânde, în lacurile staţiunii trăiesc nuferi subtropicali.

Hărțile detailate despre zonă:

 

Obiective turistice –  Vezi Harta
Rezervaţia cu nuferi din Băile Felix

* Lacurile cu nuferi si lotuşi populate cu broaşte ţestoase si peşti exotici.
* Ştrandul cu apă termală Apollo (1900). Ştrandul felix aqualandul staţiunii.
* Rezervaţia Naturala “Pârâul Peţa” din Băile 1 Mai, adaposteste 3 specii naturale protejate: Nymphaea Lotus Thermalis ’ (varietate unică în Europa, relicvă a erei terţiare), peştele „Roşioara lui Racoviţă” (specie endemică, denumită după naturalistul român Emil Racoviţă) şi melcul Melanopsis Parreyssi (supravieţuitor al erei glaciare).

* Ştrandul cu valuri din Băile 1 Mai (cel mai vechi din România- aprox. 107 ani).
* Fenomenul carstic de pe Dealul Şomleului, Avenul de la Betfia sau Avenul “Hudra Bradii” (impropriu numit de localnici “Craterul de la Betfia”). Acesta are o adâncime de 86 de metri, puţul său având o cădere aproape verticală de 54 metri).
* “Capela de la Haieu, o impresionantă biserică-sală de sorginte medievală (sec. XIV), în care se mai pot observa elemente arhitecturale romanice, cisterciene şi gotice (restaurată în anul 1977);

Băile Felix,  localitatea suburbana a Oradiei, aflata la circa 8 km de oraş, a devenit sinonime cu noţiunea de staţiune balneară, fiind cel mai cunoscut din România şi foarte căutata în afara graniţelor. Izvoarele cu apă geo-termală cu temperaturi de 43–49°C au proprietăţi curative certificate, fiind oligometalice, bicarbonatate, calcice şi sodice, iar nămolurile au proprietăţi sapropelice.

Climatul cu ierni blânde şi veri moderate favorizează existenţa unei păduri de foioase întinse, care confera staţiunii o atmosferă ideală în orice anotimp, făcându-l propice pentru relaxare şi tratament, încât ploaia sau frigul iernii nu reprezintă nici un impediment pentru o baie cu apă geo-termală, în aer liber. După 1989, Baile Felix a intrat într-o dezvoltare mai rapidă iar în prezent în staţiune exista multe pensiuni si vile care au un confort deosebit şi se situează la nivelul turismului internaţional.

Istoric: Vechile documente atestă utilizarea băilor în tratarea diverselor afecţiuni încă din anul 1000, când izvoarele termale au fost descoperite de călugărul Felix, parohul mănăstirii din Szentmárton (Sânmartin). Între 1711-1721 apar primele aşezăminte organizate pentru tratament sub numele de “baia lui Felix”, iar în 1885 se captează un nou izvor, cu o temperatură de 49°C. Izvoarele termale au fost descoperite, după unii în jurul anului 1000, după alţii, în jurul anului 1200, iar potrivit altor experţi au fost descoperite abia pe la 1700. Singurul fapt nedisputat de istorici este apariţia primelor clădiri în această staţiune: între anii 1711-1721.
Ştrandul Felix, aqualand-ul staţiunii, este un modern şi atractiv centru de recreere, primul de acest gen din Nord-Vestul Romaniei. Noile bazine sunt dotate cu instalatii ultramoderne de monitorizare a calitatii apei, precum şi cu instalatii acvatice de agrement.

Strandul Felix are sase bazine noi: unul, avand o suprafată de 980 mp, cu apa termala, dotat cu instalatii acvatice de hidromasaj (incluşiv 20 de paturi de masaj subacval), jocuri şi caderi de apa („ciuperca” şi „geizer”); doua bazine de relaxare cu o suprafata totală de 1.700 mp, pentru adulti, precum şi un bazin de 330 mp dotat cu instalatie de produs valuri. De asemenea, suprafetele din jurul bazinelor sunt placate cu dale, iar cele din interior, cu greşie şi faianta, în concordanta cu tendinţele actuale în materie, şi în incinta strandului au fost montate 48 de grupuri de dusuri. Special pentru copii au fost pregatite doua bazine – ”Baby” şi ”Junior”, cu o suprafata totala de 505 mp, dotate cu jocuri acvatice atractive (”cetate” şi ”ciuperca”). Noutatile mentionate, completate de facilitatile de agreement existente – toboganul acvatic cu 5 piste şi cele doua terenuri de sport (mini-fotbal şi beach-volley), fac din strandul Felix cel mai modern şi atractiv centru de recreere din zona.

Pagina Web Felix Spa
Print Friendly, PDF & Email