Comuna Diosig (Bihardiószeg)

Diosig (în maghiară Bihardiószeg) din județul Bihor, Transilvania, România. Este reședința comunei Diosig. Se află în partea de nord-vest a județului Bihor, având caracteristicile zonei de deal, fiind parte a Câmpiei și Dealurilor de Vest. Este situată la frontaliera cu Ungaria, legătura fiind realizată prin punctul de trecere Letavertes – Săcuieni, oraș aflat la 12 km de Diosig.

Numele așezăii apare pentru prima dată între 1332-1337 în registrul papal. Primul proprietar a fost ramura Dorogi din familia Gutkeled. După 1800, proprietar a fost contele Zichy Ferenc. În 1870 cu colaborarea acestuia a fost fondată școala regală maghiară de vieri.
Din cele mai vechi timpuri Diosigul a fost renumit pentru cultivarea viței de vie. O mare contribuție la renumele comunității noastre o are Podgoria Diosig, având cele mai renumite soiuri de struguri de vin și de masă, cu vinuri recunoscute mai ales în zona de vest a țării, dar și in străinătate.


Anual, aici sunt organizate concursuri de degustări ale vinurilor produse de localnici, dar și de cultivatorii de viță de vie din împrejurimi. Școala viticolă (1870)- prima școală de viță de vie din județ, galeria cu figurile oamenilor de seamă din istoria , Castelul Zichy sunt de asemenea motive de mândrie ale comunității din Diosig.

 

—————————————————————————————————–

PRESA : Borfesztivál Bihardiószegen

http://www.erdon.ro/borfesztival-bihardioszegen/2277235
2013.05.27 10:38 ERDON.RO

… A Bukaresti Nemzeti Színház művészének előadása után került sor a dr.Szabó József összeállította Momentumok Bihardiószeg történetéből – Bihardiószeg térképe és rövid monográfiája című kiadvány bemutatójára, ennek részleteire visszatérünk, akárcsak a borfesztivál második napjának eseményeire. >>>>

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email