Mapinfo – Proiecte / Apariții
Hărți și ghiduri tipărite: Travel Guide Oradea
Oradea, mai demult Oradea Mare (în maghiară Nagyvárad, în germană Großwardein, în ebraică אורדאה, în latină Magnovaradinum, în slovacă Vel’ký Varadín, în turcă Varat, în italiană Gran Varadino) este reşedinţa şi cel mai mare municipiu al judeţului Bihor, situat în vestul României, pe râul Crişul Repede, în imediata apropiere a graniţei cu Ungaria. Totodată este şi cel mai important oraş din regiunea istorică Crişana.
Staţiunile balneare Băile Felix şi Băile 1 Mai se află la o distanţă de 8 km, respectiv 4 km de oraş. Pe lângă apele termale recunoscute pe plan internaţional pentru efectele sale terapeutice, în această zonă se găseşte o formaţiune carstică spectaculoasă, mai exact, un aven cu o adâncime de 86 de metri, denumit în zonă “Craterul de la Betfia”, precum şi pârâul termal Peţea, cu o vegetaţie tropicală unică în Europa.
De secole, municipiul Oradea a reprezentat un punct important de referinţă pentru zonă, fiind cel mai important centru cultural şi comercial. În Evul Mediu, în Cetatea Oradiei exista un observator astronomic, primul în Europa. Drept urmare, meridianul de 0 trecea prin Oradea. mai departe …
—————————————————————————————————————————————————————————
Proiecte turistice: Băile Felix
Băile Felix este cea mai mare staţiune cu funcţionare permanentă din România. Se află doar la 8 km de Oradea. Temperatura apelor termale este între 20-49 grade Celsius. Datorită conţinutului ridicat de săruri minerale, medicii internişti recomandă pacienţilor tratamentele sau curele cu ape din băi. Prin reţeaua de hoteluri, Băile Felix oferă 7000 de locuri de cazare, precum şi bazine de înot, ştranduri în aer liber sau acoperite şi aer curat. Datorită climei blânde, în lacurile staţiunii trăiesc nuferi subtropicali.
Obiective turistice – Vezi Harta
Rezervaţia cu nuferi din Băile Felix
* Lacurile cu nuferi si lotuşi populate cu broaşte ţestoase si peşti exotici.
* Ştrandul cu apă termală Apollo (1900). Ştrandul felix aqualandul staţiunii …
—————————————————————————————————————————————————————————
Hărți interactive: Orașul Voluntari
Aşezare geografică
Oraşul Voluntari este situat în partea de nord-est a municipiului Bucureşti, între două cursuri de apă: Colentina şi Pasărea. De-a lungul acestor râuri s-au format câteva din cele mai vechi localităţi din această parte a ţării: pe valea Colentinei s-au format localităţile Plumbuita, Fundeni şi Colentina, iar pe valea râului Pasărea s-au ridicat localităţile Tunari, Stefăneşti şi Afumaţi.
Cea mai mare parte a acestui teritoriu făcea parte din întinsele păduri ale Vlăsiei, care au dispărut parţial, făcând loc suprafeţelor agricole şi locuibile. Din suprafaţa acoperită cu păduri au rămas câteva dense fragmente, aşa cum sunt actualele păduri Tunari, Andronache, Vulpachi, Pasărea. Pe actualul teritoriu al oraşului se regăsesc doar trei fragmente din întinsul Codru al Vlăsiei (Pădurea Băneasa, Pădurea Stefănesti şi Pădurea Andronache).
Limitele sunt impuse de urmatoarele vecinătăţi:
Nord – comuna Tunari
Nord-Est – comunele Ştefănesti şi Afumaţi
Sud-Est – comuna Dobroieşti
Sud – municipiul Bucureşti, sectorul 2, delimitarea reprezentând-o calea ferată Bucureşti-Constanţa
Vest – municipiul Bucureşti, sectorul 1
În prezent, statutul localităţii este acela de oraş. Fosta comună a devenit oraş în aprilie 2004 şi este în plină dezvoltare, cu şanse reale de a obţine în scurt timp statutul de municipiu. Oraşul Voluntari integrează în componenţa lui teritorială două zone distincte ca localizare geografică, dar unitare din punct de vedere al concepţiei administrative: Voluntari şi cartierul Pipera.
Cartierul Pipera este situat la o distanţă de 7 km faţă de centrul capitalei, sute de noi locuinţe construindu-se în această zonă, ilustrând tendinţa actuală de modernizare din punct de vedere arhitectural a localităţii.
Din punct de vedere organizatoric, zona Voluntari are o evoluţie strâns legată de cea a Bucureştiului … mai departe ...